lunes, 28 de marzo de 2011

BCN en vivo - BARRIBROSSA 2011





Del 31 de març al 10 d'abril de 2011
Moviment convidat OULIPO (París 1960)





Amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona es proposa que el BARRIBROSSA 2011 tingui com a convidat l’OULIPO amb motiu del cinquantè aniversari de la seva formació. Moviment d’origen francès, emanat del dadaisme i que tingué com a precedent el grup de la patafísica sorgit l’any 1948 i els seus possibles nexes d’unió amb la creació textual i poètica catalana.

AGENDA D'ACTIVITATS


DIJOUS 31 de marçMACBA (Auditori). 20 h. Entrada gratuïta
SALFLORVATGE d’Ester Xargay. (Estrena)
Traspassar la ratlla que separa l'estil propi per entrar en els dominis de l'altre, com un joc textual que la autora de Salflorvatge desenvolupa en camps literaris conreats per altres autors. Direcció Marc Egea i Ester Xargay. Actors, poetes i cantants Marc Egea (viola de roda i electrònica), Carles Hac Mor (poeta), Xavi Lloses (piano i electrònica), Rosa Pou (cantant) i Ester Xargay (poeta).
DIVENDRES 1 d’abrilMuseu Picasso. 21 h. Entrada gratuïta
LES NAIXENCES LATENTS de Ricard Ripoll. OULIPO (Estrena)
Projecte multimèdia a partir de l'encreuament de dos textos poètics, Teoria dels colors, un homenatge a Rimbaud i a Palau i Fabre, i El llop palimpsest, un homenatge als 50 anys del grup francès OULIPO. Direcció Quim Lecina. Intèrprets Nausicaa Bonnín i Enric Cambray. Disseny imatges Marco Domenichetti.
DISSABTE 2 d’abrilArts Santa Mònica. 12 i 18 h. Gratuït
SALVAT-PAPASSEIT POETAVANTGUARDISTACATALÀ OULIPO Visites guiades
Un recorregut que permet reconstruir el procés que conforma la biografia vital, intel·lectual i estètica del poeta. Unes visites guiades amb motiu de la cloenda d'una exposició que relliga l'esperit del poeta català amb moviments avantguardistes posteriors com ara l'OULIPO. (Cal fer reserva prèvia al telèfon 93 567 11 10).
Museu Picasso. 21 h. Entrada gratuïta
ASSAIG PARAPARÈMIC de Carles Hac Mor. OULIPO (Estrena)
Indisciplina, caos i dissolució de la coherència: de l’antipoesia com a contrateràpia subliminal de les repressions líriques. D'una acció parateatral ouliponiana, interactiva i hiposeptimínica. Observador quàntic i texts Carles Hac Mor. Imatges i texts Eugenio Tisselli. Intervencions ictòpiques Andriy Antonovskiy, Catalina Girona, Joana Moll i Ester Xargay. Música Adrià Grandia (viola de roda) i Miquel Àngel Marín (clarinet-aixada).
DIUMENGE 3 d’abrilArts Santa Mònica. 12 i 18 h. Gratuït
SALVAT-PAPASSEIT POETAVANTGUARDISTACATALÀ OULIPO Visites guiades

DILLUS 4 d’abrilFacultat de Lletres / UAB Aula 105 13 h. Entrada gratuïta
FILM. L'OULIPO MODE D'EMPLOI Documental de Jean-Claude Guidicelli i Frédéric Forte amb la col·laboració d'Hervé Le Tellier i de Daniel Levin Becker. Es tracta d'un retrat històric i actual del grup OULIPO, amb imatges d'arxiu, actuals i animacions gràfiques, fet per a la commemoració dels 50 anys del grup francès.

Convent de St Agustí
21 h. Entrada gratuïta
HAMLET MACHINE de Heiner Müller. TEATRE EMERGENT
Versió mulleriana de l'obra de Shakespeare. Hamlet destrueix la seva identitat d'origen i família. Hamlet denuncia que allò criminal i terrorífic es crea en l'esfera íntima de la família. Direcció Francesc Amaro. Intèrprets Toni Viñals, Andrea Portella i Jaume Ulled.

DIMARTS 5 d’abrilPalau Moja 19 h. Entrada gratuïta
CONTRA EL CAIRE DEL TEMPS HOMENATGE A MONTSERRAT ABELLÓ
Recital poètic de l'obra de Montserrat Abelló. El prolífic treball d'Abelló ha estat clau en aquesta darrera meitat de segle tant per la seva obra original com per tot allò que ens ha fet arribar de la poesia anglesa i americana. Posada en escena Anna Güell. Actrius Lluïsa Mallol i Francesca Piñón. Violoncel·lista Ana Moreira.
CCCB
Sala Mirador 19 h. Entrada gratuïta
KLUB DE LECTURA. VERBÀLIA 2.0 de Màrius Serra. OULIPO
Màrius Serra (autor de l'assaig sobre l'enginy verbal Verbàlia 2.0, ed. Empúries) i Oriol Comas (coautor de la capsa de jocs reunits Verbàlia, ed. Devir) us proposen una visita guiada pel país de Verbàlia, l'Estat Mental habitat per éssers verbívors.
DIMECRES 6 d’abrilFacultat de Lletres / UAB Aula 105 13 h. Entrada gratuïta
TALLER D'ESCRIPTURA OULIPIANAHervé Le Tellier és un dels membres més dinàmics de l'OULIPO. Ha escrit novel·les, textos curts, poemes i assaigs sobre l'OULIPO. Es matemàtic de formació i periodista. Animarà amb els estudiants de filologia francesa un taller d'escriptura.
Palau Moja 19 h. Entrada gratuïta
CONTRA EL CAIRE DEL TEMPS HOMENATGE A MONTSERRAT ABELLÓ
Recital poètic de l'obra de Montserrat Abelló. El prolífic treball d'Abelló ha estat clau en aquesta darrera meitat de segle tant per la seva obra original com per tot allò que ens ha fet arribar de la poesia anglesa i americana. Posada en escena Anna Güell. Actrius Lluïsa Mallol i Francesca Piñón. Violoncel·lista Ana Moreira.
MACBA Auditori 20 h. Entrada gratuïta
POMELO O LA INSTRUCCIÓN COMO ARTE de Llorenç Barber i Montserrat Palacios a partir del Pomelo de Yoko Ono. Un dels primers llibres que es publicaren per aplegar tota una gamma d'accions, de pensaments d'acció i de música mental va ser Pomelo, un llibre d'instruccions d'una jove japonesa, Yoko Ono.
Convent de St Agustí 21 h. Entrada gratuïta
LA TRAVESÍA de Julia Koch i Daniel Zippi. TEATRE EMERGENT
Espectacle de dansa. La Travesía tracta de les confrontacions entre persones o els encontres que poden assaltar-nos just en una cruïlla. Aquest és el lloc on es prenen decisions. Coreografia Julia Koch. Direcció teatral Daniel Zippi. Interpretació i creació Alejandro Altamirano, Marina Cardona, Joan Casas, Juan Carlo Castillo, Julia Koch, Raquel Salamanca. Producció Ribermúsica i l'Antic Teatre.

DIJOUS 7 d’abrilPalau Moja 19 h. Entrada gratuïta
CONTRA EL CAIRE DEL TEMPS HOMENATGE A MONTSERRAT ABELLÓ
Recital poètic de l'obra de Montserrat Abelló. El prolífic treball d'Abelló ha estat clau en aquesta darrera meitat de segle tant per la seva obra original com per tot allò que ens ha fet arribar de la poesia anglesa i americana. Posada en escena Anna Güell. Actrius Lluïsa Mallol i Francesca Piñón. Violoncel·lista Ana Moreira.

Convent de St Agustí 21 h. Entrada gratuïta
EL CONCIERTO DE SAN OVIDIO d'Antonio Buero Vallejo. TEATRE EMERGENT
Lectura dramatitzada a través dels sistemes Braille i convencional. Associació d'Investigació i Experimentació Teatral (AIET), amb motiu del bicentenari del naixement de Louis Braille. Direcció Pere Daussà. Intèrprets Teresa Vallicrosa, Jenar Escolar, Jordi Blesa, Jaume Solé, Ricard Cordoncillo, Oriol Capellas, Elías Barco, Miquel Gelabert, Àngela Jové, Enric Cervera, Ricard Farré, Manel Solàs, Pere Daussà. Violinista Maria Pujós.
DIVENDRES 8 d’abrilConvent de St Agustí 19 h. Entrada gratuïta
L’OSTEÒPATA de Pasquale Bàvaro. TEATRE EMERGENT Estrena
Basat en una història real, relata els fets misteriosos que es succeeixen en una gran casa a les afores de Mòdena, al nord d'Itàlia. Cia. El Somriure Bàrbar. Direcció i dramatúrgia Pasquale Bàvaro. Intèrprets Albert Pérez, Ruben Valls, Lara Salvador i Maria Vera. Ajudant de direcció Esperança Crespí.
FAD 21 h. Entrada gratuïta
VERBÀLIA 2.0 de Màrius Serra. OULIPO (Estrena)
Verbàlia és el territori que descobreix Màrius Serra ja fa uns anys, i dins el qual totes els mots ballen i es relacionen lliurement. O no tan lliurement, perquè hi ha una consigna bàsica: el plaer de jugar amb les paraules ha d'estar per damunt de tot. Posada en espai i dramatúrgia Iban Beltran. Actors Oriol Tramvia i Guillem Motos.
DISSABTE 9 d’abril Convent de St Agustí 19 h. Entrada gratuïta
EL DARRER TRIANGLE a partir de textos de Joan Brossa. TEATRE EMERGENT Estrena
Espectacle que recupera el cabaret literari a través de l'homenatge a la vida i l’obra de Joan Brossa. Amb un dels seus personatges actuant com a mestre de cerimònies, descobrim ingredients com l'humor sarcàstic i absurd, la paraula, la imatge, la música, el clown, l'striptease. Cia. Els Pirates. Dramatúrgia i direcció Adrià Aubert. Intèrprets Laura Aubert, Bernat Cot, Núria Cuyàs, Laura Pau. Veu en off Llorenç González.

FAD
21 h. Entrada gratuïta
EXERCICIS D'ESTIL I XOCOLATA CALENTA. OULIPO (Estrena)
L'OULIPO acaba de fer 50 anys. Calia proclamar-ho. Els textos triats només són una petita mostra de l'enginy dels membres de l'OULIPO i d'algun català que s'ha afegit a la festa, en la línia de Raymon Quenau i dels seus Exercicis d'estil. Cia. Teatre al detall. Direcció Joan Maria Segura Bernadas. Intèrprets Txell Botey i Xavi Idàñez.

DIUMENGE 10 d’abrilPlaça d’Allada Vermell 17 h. Entrada gratuïtaCLOENDA BARRIBROSSA 2011
EL CIRC DE LA LLUNA
un espectacle de carrer de la companyia Obskené CIRC
Una petita carpa de circ on totes les meravelles són possibles. Al mig del carrer, la carpa atura el vianant. Sembla un petit circ. Una pissarra anuncia la propera funció. Dramatúrgia Aimé Malena. Direcció Ricard Soler i Mallol. Interpretació Magda Puig. Espai escènic i titelles Gemma Raurell, Lluc Pagès i Xesca Salvà.

18 h. Entrada gratuïta

SALTAMARTÍ
CONCERT
Projecte poètic musical, on Pep Toni Ferrer (Oliva trencada) musica poemes de Joan Brossa. Els poemes són convertits en senzilles cançons, que ens apropen a l'univers brossià d'una manera màgica i envoltant.
--------------------------------------
OFF BARRIBROSSA
Convent de St Agustí Dimarts 5 d’abril 20.30 h. Preu 8 €
DIMARTS MÀGICS / FERNANDO KELLERFernando Keller, tercera generació de mags. Ha actuat en diversos programes de TV al costat de Juan Tamariz tant a Espanya com a Amèrica. Va ser l’atracció del Teatre El Molino de Barcelona els anys 89-90. Presenta gairebé totes les especialitats de la màgia.

Facultat de Lletres / UAB Aula 105 Dilluns 11 d’abril 13 h. Entrada gratuïta

CONFERÈNCIA POURQUOI JE N'AI ÉCRIT AUCUN DE MES LIVRES de Marcel Bénabou. OULIPO
Marcel Bénabou és membre de l'OULIPO des del 1969. A partir de 1970 en serà el secretari definitivament provisional. Des de 2003 n'és el secretari provisòriament definitiu. Els seus treballs oulipians versen sobre la gènesi de l'obra literària i l'autobiografia.

--------------------------------------
El BARRIBROSSA és un festival d’accés gratuït que organitza el Brossa Espai Escènic. És un desplegament arreu de Ciutat Vella d’una sèrie d’activitats a l’entorn cada any d’un centre d’interès vinculat amb el món de les arts escèniques en general, d’un gènere, d’un autor o d’un determinat moviment estètic. El darrer BARRIBROSSA ha comptat amb la complicitat, entre d’altres, d’Arts Santa Monica, del CCCB, del MACBA, del Museu Picasso i del Convent de Sant Agustí.
El BARRIBROSSA, que enguany celebrarà la seva vuitena edició, proposa un conjunt d’espectacles, performances i debats amb creadors d’ara i avui que formen part del frondós univers brossià, el qual va d’una interrogació de la realitat fins a la simple activitat lúdica i festiva. El BARRIBROSSA pretén crear una xarxa de complicitats amb el territori, establir ponts de diàleg amb les arts visuals i musicals des de la cruïlla entre els diferents gèneres escènics i parateatrals.
En els orígens del BARRIBROSSA hi ha l’expressa voluntat que les activitats del Brossa Espai Escènic influeixin en el seu entorn físic. És a dir, en el territori. En aquest cas el barri de Santa Caterina, Sant Pere i la Ribera. Més endavant s’ha anat estenent a la pràctica totalitat de Ciutat Vella a través de sinèrgies amb altres equipaments culturals que s’han volgut afegir a aquest projecte.
Aquest nou Barribrossa té com a moviment creatiu convidat l’OULIPO, una conspiració que ara fa 50 anys havia de revolucionar des de París l’escriptura i la poètica textual europea. L’escriptura combinatòria, la intertextualitat i la utilització de la paraula com a matèria sonora i musical. El verb com a partitura. Parlar de l’OULIPO -l’Obrador de Literatura Potencial- obliga a remetre’ns, òbviament, a un dels pares de la concepció “oulipiana”, Ramon Llull. L’OULIPO, d’arrels dadaistes, preconitza una creació en la qual matemàtica i música es retrobin i alhora, en aquesta nova edició de Barribrossa, cerca coincidències i confluències amb la creació contemporània.
A més de les presentacions de obres oulipianes, incloem en aquesta edició un homenatge a l’energia creativa de Montserrat Abelló i al seu dilatat combat a favor del progrés de la cultura del segle XX a casa nostra, i, entre d’altres, la presència d’un nou “esdeveniment” de Llorenç Barber, que des dels referents de John Cage i el minimalisme retroba Joan Brossa. I com sempre una mostra de teatre emergent.
Un conjunt de posades en espai escènic que s’ofereixen amb les complicitats de l’Arts Santa Mònica, del MACBA, del Museu Picasso, del FAD, del Palau Moja, del CCCB, del Convent de Sant Agustí i del Grup de Recerca d’Escriptures Subversives (GRES) de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Adreces dels equipaments on es desplegarà el BARRIBROSSA:
  • MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE BARCELONA (MACBA) Plaça dels Àngels, 1
  • MUSEU PICASSO Plaça Sabartés, 1
  • CONVENT SANT AGUSTÍ Comerç, 36
  • ARTS SANTA MÒNICA La Rambla, 7
  • CENTRE DE CULTURA CONTEMPORÀNIA DE BARCELONA (CCCB) Montalegre, 5
  • BIBLIOTECA D’HUMANITATS, UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA Edifici B, Bellaterra, Cerdanyola del Vallès
  • FOMENT DE LES ARTS I DEL DISSENY (FAD) Plaça dels Àngels, 5-6
  • PALAU MOJA Portaferrisa, 1
  • PLAÇA D’ALLADA VERMELL Davant del Brossa Espai Escènic
El BARRIBROSSA 2011 ha estat possible gràcies a la col·laboració de:• ARTS SANTA MÒNICA
• CENTRE DE CULTURA CONTEMPORÀNIA DE BARCELONA (CCCB)
• CONSELL NACIONAL DE LA CULTURA I DE LES ARTS (CONCA)
• CONVENT DE SANT AGUSTÍ
• INSTITUCIÓ DE LES LLETRES CATALANES
• FOMENT DE LES ARTS I DEL DISSENY (FAD)
• MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE BARCELONA (MACBA)
• PALAU MOJA
• MUSEU PICASSO
• UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA. GRUP DE RECERCA D’ESCRIPTURES SUBVERSIVES (GRES)
i el suport de • INSTITUT DE CULTURA DE DE BARCELONA (ICUB)
• DISTRICTE DE CIUTAT VELLA
• MINISTERIO DE CULTURA

INTRODUCCIÓUna activitat que tracta d’arrancar alguna espina del nostre ambient teatral quotidià  i de tornar a la llum certes coses oblidades

--------------------------------------BARRIBROSSA 2011
---------------------------------------

No hay comentarios:

Publicar un comentario